روش های درمان ناباروری در آقایان و خانم ها

0 ۴۷۶

درمان های باروری برای آقایان

روش های درمان ناباروری در آقایان – به طور کلی درمان،بستگی به علت اصلی ناباروری دارد.

اختلال در نعوظ یا انزال زودرس

داروها، تغییرات رفتاری یا هر دو ممکن است به بهبود باروری کمک کند.

واریکوسل: برداشتن ورید واریسی در کیسه بیضه با استفاده از جراحی ممکن است کمک کننده باشد.

انسداد مجرای انزالی: میتوان، اسپرم را مستقیما از بیضه ها استخراج کرد و در آزمایشگاه به تخمک تزریق نمود.

جراحی انسداد ایپیدیدیم: مجرای اپیدیدیم مسدود شده میتواند با جراحی ترمیم شود. اپیدیدیم یک ساختار کلاف مانند در بیضه ها است که به ذخیره و انتقال اسپرم کمک میکند.  چنانچه اپیدیدیم مسدود شود، اسپرم به درستی تخلیه نمیشود.روش های درمان ناباروری در آقایان -روش های درمان ناباروری در آقایان

درمان های باروری برای خانمها

داروهای باروری ممکن است برای تنظیم یا القای تخمک گذاری تجویز شوند. این داروها عبارت است از:

کلومیف

در دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک یا اختلالات دیگر، که فرد تخمک گذاری نامنظم دارد یا اصلا فاقد توانایی تخمک گذاری است به تشویق تخمک گذاری میپردازد.این دارو باعث میشود غده ی هیپوفیز، هورمون محرک فولیکول(FSH) و هورمون لوتین ساز (LH) بیشتری آزاد کند.

متفورمین(گلوکوفاژ)

اگر کلومیفن موثر نباشد، متفورمین ممکن است به زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند،خصوصا وقتی با مقاومت به انسولین در ارتباط باشد.

گنادوتروپین یایسگی انسان یا hMG(Repronex)

این دارو برای جبران اختلالات FSH وLH است. بیمارانی که به دلیل نقص در غده هیپوفیز تخمک گذاری نمیکنند،ممکن است این دارو را به صورت تزریقی دریافت کنند.

هورمون محرک فولیکول(Gonal-F,Bravelle)

این هورمون توسط غده هیپوفیز تولید میشود و به کنترل تولید استروژن توسط تخمدان ها میپردازد و به این ترتیب به تحریک تخمدان به منظور بلوغ فولیکول های تخمک میپردازد.

گنادوتروپین جفتی(کوریونی) انسانی(Ovidrel, Pregnyl)

به همراه کلومیفن ، hGM و FSH استفاده میشود و میتواند فولیکول را به تخمک گذاری تحریک کند.

آنالوگهای هورمون آزادکننده گنادوتروپین(Gn-Rh)

این هورمون ها میتوانند به زنانی که تخمک گذاری زودتر از موعد دارند- پیش از بلوغ فولیکول- در طول درمان به وسیله ی hmG کمک کنند. این آنالوگها یک منبع ثابت از Gn-RH به غده ی هیپوفیز ارایه می دهند، در نتیجه میزان تولید هورمون را تغییر داده و به پزشک اجازه می دهند رشد فولیکول را به وسیله ی FSH القا کند.

بروموکریپتین(پارلودل)

این دارو تولید پرولاکتین را مهار میکند. پرولاکتین باعث تولید شیر در دوران شیردهی میشود. در خارج از بازه ی زمانی بارداری یا شیردهی ، زنانی که سطح بالایی از پرولاکتین دارند ممکن است چرخه تخمک گذاری نامنظم و مشکلات باروری داشته باشند.

کاهش خطر بارداری های متعدد

داروهای باروری تزریقی گاهی اوقات می تواند منجر به زایمان های متعدد شود، به عنوان مثال زایمان های دوقلو یا سه قلو. احتمال زایمان چند برابر، با داروهای خوراکی کمتر میباشد.

نظارت منظم و دقیق در طول درمان و بارداری میتواند به کاهش خطرعوارض کمک کند. هرچه تعداد جنین ها بیشتر باشد،خطر زایمان زودرس نیز بیشتراست.

چنانچه خانمی برای فعال سازی فرایند تخک گذاری به تزریق HCG نیاز داشته باشد و اسکن اولتراسوند نشان دهد که فولیکول های زیادی ساخته شده میتوان از تزریق HCG ممانعت نمود. گاهی اوقات زوجین با توجه به این که تمایل شدید به باردار شدن دارند ممکن است تصمیم بگیرند که به همان منوال قبلی پیش بروند و در واقع اقدام به حذف فولیکول ها نکنند. اگر تعداد رویان های ایجاد شده زیاد باشد میتوان یک یا چند عدد از انها را از بین برد. زوجین باید جنبه های اخلاقی و عاطفی این روش را در نظر بگیرند.

فرایند های جراحی در زنان

اگر لوله های رحمی دچار زخم یا انسداد شده باشند، ممکن است جراحی های ترمیمی عبور تخمک را آسان کند.

آندومتریوز ممکن است از طریق جراحی لاپاراسکوپی درمان شود. در این فرایند ، یک شکاف کوچک در شکم ایجاد میشود و میکروسکوپ نازک و انعطاف پذیری به نام لاپاراسکوپ که درانتهای آن نور وجود دارد وارد شکاف میشود. جراح بدین وسیله میتواند ایمپلنت ها و بافت های حاصل از زخم و اسکار را از بین ببرد، این روش به کاهش درد و افزایش احتمال باروری کمک میکند.

روش های کمکی

روش های زیر متداولا برای بارداری کمکی در دسترس هستند:

اهدای اسپرم یا تخمک

اگر لازم باشد میتوان اسپرم یا تخمک را از فرد اهدا کننده دریافت کرد. درمان های باوروری که توسط گامت های اهدایی صورت میگیرد معمولا با همراهیIVF  انجام میگیرد.

روش AZH

در این روش جنین شناس سوراخ کوچکی را در غشا خارجی رویان باز میکند، این غشا به zona pellucid معروف است. سوراخ ایجاد شده باعث بهبود توانایی رویان در فرایند کاشت داخل رحم میشود و به این ترتیب شانس لانه گزینی جنین در دیواره ی رحم افزایش می یابد. این روش زمانی به کار گرفته میشود که IVF موثر نباشد، سرعت رشد جنین ضعیف باشد و یا سن مادر بالا باشد. در بعضی از خانم ها و خصوصا با افزایش سن، غشا سخت میشود و این مسیله لانه گزینی را دشوار میکند.

تحریک الکتریکی یا ارتعاشی برای رسیدن به انزال

این روش میتواند به مردانی که به عنوان مثال به دلیل آسیب نخاعی قادر به انزال طبیعی نیستند کمک کند.

جراحی آسپیراسیون اسپرم

اسپرم به طور اختصاصی از بخشی از دستگاه تولید مثل مردان مثل وازدفرانس ، بیضه یا اپیدیدیم خارج میشود.

 

منبع:Medical News Today

دکتر فاطمه محرابی

دکتر فاطمه محرابی، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، دارای فلوشیپ نازایی و IVF از دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • آدرس: ستارخان – نرسیده به میدان توحید – نبش کوثر سوم – ساختمان پزشکان یاس
  • شماره مطب: 02166568923
  • شماره مطب: 09364545302

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.